Nyheter från PLATINEA
-
Enrico Baraldi får utmärkelsen som Årets Läkemedelsprofil 2022!
Enrico Baraldi har utsetts till Årets Läkemedelsprofil 2022 för sitt arbete inom PLATINEA.
-
Uppdaterad prioriteringslista för medicinskt viktiga antibiotika
2022-11-15 Folkhälsomyndigheten har i samverkan med PLATINEA, inom arbetspaket 1, uppdaterat prioriteringslistan för medicinskt viktiga antibiotika med risk för otillräcklig tillgänglighet.
-
Tre nya parter till Platinea
I samband med General Assembly den 14 oktober i år valdes tre nya parter in i Platinea. Det är med glädje vi välkomnar Karo Pharma, Cortexa Life Science och Region Västerbotten till samverkansplattformen Platinea! Nu har vi sammanlagt 21 parter i Platinea.
-
Kartläggning visar på risker för bristsituationer av antibiotika för barn
I en artikel från Läkemedelvärlden med Charlotta Edlund från Folhälsomyndigheten lyfts problematiken kring att antibiotika för barn ofta blir restnoterade och är svåra att byta ut mot andra läkemedel. Kartläggningen, som gjordes inom PLATINEA, pekar på att ett stort antal antibiotika för barn riskerar att försvinna från den svenska marknaden.
-
Läkemedelsvärlden nämner PLATINEA inom arbetet för att bevara äldre antibiotika
-
-
Förslag på studier kan förbättra användningen av antibiotika
Onödig eller felaktig användning av antibiotika leder till större risk för resistensutveckling och minskad möjlighet att behandla infektioner. Utvecklingen av nya antibiotika går långsamt, vilket gör det viktigt att förbättra tillgången till och användningen av befintliga preparat. Många antibiotika som i dag används mycket godkändes i en tid då kraven på dokumentation var lägre.
-
Pandemin lär oss motverka antibiotikabrist
Covid-19-satsningar kan bli modell - En europeisk fond för att stimulera antibiotikaforskning enligt coronamodell. Det var ett av många förslag som diskuterades vid ett seminarium på tisdagen.
-
PLATINEA och Apotekarsocieteten samordnar event: Vad kan vi lära från covid-19 för att förbättra tillgängligheten till antibiotika?
På kort tid har sjukvården och samhället snabbt ställts om för att möta hotet från det nya coronaviruset. Internationella samarbeten har etablerats, nya försörjningskedjor har upprättats och nya betalningsmodeller för läkemedel och vaccin har tagits fram. Hur kan dessa erfarenheter bidra till att öka tillgängligheten till antibiotika i Sverige – på kort och på lång sikt?
-
PLATINEA välkomnar Pfizer som ny part
Vi har glädjen att meddela att från och med den 20 maj 2020 är Pfizer part i PLATINEA. Vi ser fram emot samarbete med denna nya part.
-Enrico Baraldi, Projektledare PLATINEA -
Förslag på studier för bästa möjliga användning av antibiotika
Folkhälsomyndigheten har i samverkan med PLATINEA inventerat vilka kunskapsluckor och behov av vetenskapliga studier som finns inom området antibiotikaanvändning.
-
Artikel i LmV - "Kan AI förebygga brister på antibiotika?"
Ett integrerat, AI-baserat datasystem var en av de åtgärder mot problemet med brister på antibiotika i Sverige som diskuterades vid ett frukostmöte den 10 mars 2020.
-
Artikel i LmV - "Ny rapport: Minst 60 skäl till antibiotikabrister"
PLATINEA har kartlagt varför det uppstår brist på antibiotika i hälso- och sjukvården.
-
Artikel i Läkartidningen – ”Antibiotika – livsfarliga bristsituationer kräver åtgärder”
Antibiotika har revolutionerat den moderna medicinen och är ofta livräddande, om de finns tillgängliga. Under 2019 var 59 antibiotika restnoterade, varav åtta orala suspensioner. Vid tidpunkten för denna artikel var 17 antibiotika restnoterade.
-
Läkartidningen tar upp PLATINEA:s förslag om säkerhetslager för att åtgärda restnoteringar
Inför genast ett nationellt säkerhetslager för slutenvårdsantibiotika. Det är budskapet i en ny rapport.
-
Artikel i LmV - "Vill se nationella lager för antibiotika i slutenvård"
Bristen på antibiotika är så bekymmersam att man genast bör införa nationella lager, enligt en ny rapport.
Aktuella nyheter
Artikel i LmV - "Vill se nationella lager för antibiotika i slutenvård"
2020-01-14
Bristen på antibiotika är så bekymmersam att man genast bör införa nationella lager, enligt en ny rapport.
Restnoteringar och läkemedelsbrister är ett växande problem, som Läkemedelsvärlden rapporterat om i flera artiklar. Det gäller inte minst antibiotika. Enligt Läkemedelsverkets restnoteringslista var till exempel 25 antibiotika restnoterade sista veckan i december 2019.
I en rapport från den Vinnova-finansierade samverkansplattformen Platinea (Plattform för innovation av existerande antibiotika) föreslås att det införs ett nationellt säkerhetslager för antibiotika till slutenvården
Länk till hela artikeln: https://www.lakemedelsvarlden.se/vill-se-sakerhetslager-for-antibiotika/